Párkapcsolat szerviz

Dénes MónikaHa Neked párkapcsolati problémáid vannak és tanácstalan vagy, akkor ez a Blog segíteni fog a hatékony megoldás érdekében.
Kattints ide a személyes bemutatkozásomhoz

Blogértesítő

Iratkozz fel a blogértesítőre és azonnal letöltheted ezt a tanulmányt a megcsalásról

katt ide a tanulmány részleteiért

Név:
E-mail cím:
a feliratkozás részletei


 

Kövess Twitteren

kövess twitteren

2011.01.30. 15:04 Dénes Mónika

Te sem tudod, milyen férfinek/nőnek kellene lenned?

Az utóbbi időben gyökeres változáson mentek keresztül, a hagyományos férfi-női szerepek, azok a magatartás-és viselkedés-előírások, társadalmi normák, melyek a férfi-nő kapcsolatot meghatározzák, és amelyek helyzet- és egyénfüggők.

 

A nemi szerepek felcserélődnek, illetve elmosódik a határ. A férfinél megjelennek nőies tulajdonságok, a nőnél megjelennek férfias viselkedésformák.

 

A nő szerepei: anya, vonzó és tüzes szerető, lelki társ, betegápoló, takarítónő, szakács, gyermekfelügyelő, olykor családfenntartó. Valamennyinek lehetetlen igazán megfelelni. Korábban elképzelhetetlen volt az, amit ma egy nő megtehet: tanul, dolgozik, karriert épít, irányít, stb., de ezek újabb feladatok a régiek mellé.

A nők munkába állása óta a férfi hiába várja el, hogy a nő munka után otthon úgy teljesítsen, mint háztartásbeliként, majd legyen tüzes szerető is. Az anya- és szerető szerep nagyfokú odaadást, türelmet, önfeláldozást, alkalmazkodást igényel. A családfenntartó ezekkel összeegyeztethetetlen, ez egyfajta vezetői poszt, mely keménységet, néha önzést igényel. A feloldhatatlan szerepkonfliktus miatt elmarad a gyöngédség, meghittség, szeretet. A határozott, kezdeményező, rámenős nő ma már nem szokatlan, sokszor a férfiak riválisaivá válnak, és helytállnak férfias tevékenységekben. Ezzel elvesztik egyik legfontosabb jellemzőjüket: hogy védelmet, segítséget igényelnek. Feladták védettségüket, s így váltak kiszolgáltatottá.

A férfi szerepei: családfenntartó, otthonteremtő, szerelmi társ, apa… Továbbra is létező szerepek, csak nagyobb erőfeszítések vezetnek boldoguláshoz. A nők munkába állásával megszűnik a kizárólagos családfenntartó szerep, a válásokkal az apaszerep. Akár egyedül, akár párral az otthonteremtés nagyon nehéz. A nő túlterheltsége miatt érezhetően kevesebb figyelemben, gondoskodásban van része, mint korábban. De, hogy éli meg egy férfi, ha nem kap törődést, ha nem becsülik meg, és úgy érzi, nem néz fel rá a nő?

Ezen szerepek elvesztését, változását a többség nehezen viseli, vagy képtelen kezelni. A szerepvesztések hatására a férfi elbizonytalanodik, s egy magabiztosságát vesztett férfi nem túl vonzó. Különböző pótcselekvéseket végez, felpörgeti munkatempóját, de ez hosszú távon nem működik. Rosszabb esetben otthon egyáltalán nem segít, esetleg munkahelyén az elhanyagolt feleségek „felvidításán munkálkodik”, vagy haverokkal szórakozik. A modern férfi azonban felismeri, jobban jár, ha segít a háztartási teendőkben. Részt vesz a gyereknevelésben, kimutatja érzelmeit, melyek fontossá váltak a kapcsolatban. A férfi egyre gyengédebb, érzelmesebb, vagy passzívabb, kevésbé irányít, mint korábban.

 

A szerelmes együttlétek, melyek jót tennének testnek-léleknek, - a házimunkába, munkába, gyereknevelésbe belefáradt nővel villámszeretkezésekké rövidülnek, sőt felbukkan az önzés, nem fontos a másik. A romantika lassan elfelejtődik, ha volt valaha.

 

Milyen az életmód ebben a rohanó világban? Állandó hajtás, kapkodás, stressz, egyik feladat után vár a másik, hisz minden szerepben igyekszünk megfelelni, így persze egyikben sem sikerül igazán. A rivalizáció, a teljesítménykényszer a munkahelyen sok feszültséggel jár. Sokakat felőröl a munka, a munkahelyi bizonytalanság, az elkerülhetetlen kudarcok, esetleg a munkanélküliség. Nincs idő kikapcsolódásra, pihenésre, a párunkra, ezért mindkét fél fáradt, elégedetlen. Nem figyelünk az egészségünkre. Nincs idő testmozgásra, sem orvoshoz menni, nem is akarjuk, hogy kiderüljön, ha baj van az egészségünkkel, mert akkor veszélyben a munkahely. Nincs pénz nyaralásra, idő az egymással való értékes együttlétre, és még sok mindenre. Ismerős ezek közül valamelyik? Ezek komoly egészségkárosító tényezők, és a szervezet előbb-utóbb figyelmeztet, jelez valahogy: figyelj jobban magadra.

 

A megváltozott szerepek, a változó, de még tisztázatlan elvárások miatt nő és férfi is keresi még a helyét. Ennek feszültségét sokan nem tudják megfelelően kezelni, a túlhajszolt, stresszes életmóddal együtt, mely túlzottan igénybe vesz, testi-lelki problémákhoz vezethet.

 

A nő, mint a család érzelmi pillére, megszűnőben van létezni. Vajon élhet-e újra a férfi olyan nővel, akinek sikerül e sok szerep összeegyeztetése, hogy kiegyensúlyozottan tudjon gyengéd, nőies lenni, és a férfival is eleget foglalkozni, meghitt családi légkört biztosítani?

A férfi, mint családfenntartó, otthonteremtő szintén megszűnő szerepek. A tudomány fejlődésével hamarosan már a szaporodáshoz sem lesz szükség férfire. Egy férfiak nélküli világ azonban nem túl vonzó, és unalmas is lenne. Vajon élhet-e újra a nő olyan férfival, akire fel tud nézni, akire támaszkodhat, aki meghódítja őt?

 

A cél, hogy újra megtalálja a helyét mindkét nem, tisztázódjanak az elvárások, ez hozzon megelégedést nőnek, férfinek és harmóniát az egész családban, a testi-lelki egészség sérülése nélkül.

 

Van megoldás a megváltozott szerepviszonyok által okozott nehézségekre? Nincs egységes, bevált recept. De a kapcsolatok javulhatnának, ha minden ember jobban bízna a másikban, tisztelné a másikat, meghagyná szerepeit, nem akarná megváltoztatni, bizonyos helyzetekben engedne, nem akarna fölötte uralkodni, száműzné az önzést, figyelmes, türelmes és megértő lenne, támogatná a másikat. Versengés helyett együttműködés, be kellene látni, hogy a család, a barátok legalább olyan fontosak, mint a munkában, anyagiakban való előrejutás. Ha ezek közül néhányat megváltoztatsz, máris tettél néhány lépést a siker érdekében.

 

Mit tehetsz? Ha elolvasod, átgondolod, és megfogadod az alábbi öt jó tanácsot, segíthet: 

  1. Gondold végig, mi az, ami a fent felsoroltak közül vonatkozik Rád, és zavar! Ha kiderülnek az okok, akkor igyekezz azokat megszüntetni, orvosolni a problémát!
  2. A testi tünetek betegség jelei lehetnek, keress fel orvost! Minél előbb lépsz, annál többet tehetsz az egészségedért.
  3. Lásd be, hogy nem kizárólag a hagyományos szerepekben van szükség Rád, bátran próbálj ki új, vagy eddig elhanyagolt szerepeket! (pl. barát, lelki társ,…)
  4. Teremts pároddal valódi esélyegyenlőséget, osszátok meg a feladatokat otthon, ne váljanak élesen ketté a férfi-női feladatok! Ráadásul több időtök lesz egymásra!!!
  5. Gondolkozz el azon, hogy milyen elképzeléseid, elvárásaid vannak a mai férfi, illetve a női szerepekkel kapcsolatban, hogy saját magadnak is megfogalmazhasd kellene-e, és ha igen, miben változnod, és hogy tudd milyen partnerre vágysz!

 

 

Fel vagy már iratkozva a Blogértesítőre? Ha még nem akkor megteheted feljebb, a jobb oldalsávban lévő piros keretes részben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: életmód romantika elvárások női szerepek férfi szerepek


A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr722625365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása