Párkapcsolat szerviz

Dénes MónikaHa Neked párkapcsolati problémáid vannak és tanácstalan vagy, akkor ez a Blog segíteni fog a hatékony megoldás érdekében.
Kattints ide a személyes bemutatkozásomhoz

Blogértesítő

Iratkozz fel a blogértesítőre és azonnal letöltheted ezt a tanulmányt a megcsalásról

katt ide a tanulmány részleteiért

Név:
E-mail cím:
a feliratkozás részletei


 

Kövess Twitteren

kövess twitteren

2009.08.14. 22:18 Dénes Mónika

Megcsalt a párom! Szörnyű érzés, vajon Te is túléled?

Miután kiderült férje hűtlensége, Andrea még nem tudta merre viszi a megcsalás hajója. Ha tudta volna mi vár rá, biztosan nem kínozta volna annyit a düh, kétségbeesés és a keserűség…

 

…Napokig teljesen maga alatt volt, miután kiderült, hogy megcsalta őt férje. Munkahelyén, és az utcán is kerülte az ismerősök tekintetét, nehogy valaki megszólítsa. Ha ugyanis megkérdezte volna tőle valaki, hogy mi újság, akkor nem tudta volna magába fojtani bánatát. Ki kellett volna mondania azt a fájdalmas mondatot: Megcsalt a párom!

Folyamatosan azon törte a fejét, miért volt hűtlen a férje. „Kevés voltam neki, valamit hiányolt, amiért megcsalt? Mitől volt jobb az a másik nő? Észre se vettem a gyanús jeleket.

Ettől az állandó önostorozástól teljesen el is veszítette kevéske önértékelését. Arra a megállapításra jutott, hogy megérdemelte férje hűtlenségét. „Miért csodálkozom, mikor bennem semmi szeretnivaló nincs. Jól sem nézek ki, buta is vagyok”. Ilyen és ehhez hasonló dolgokkal támasztotta alá a történteket. Szinte már ő kért bocsánatot a hűtlen férjétől. 

A legtöbb emberre a megcsalás ténye ugyanolyan hatással van. Bár erre saját magunk esetében aligha figyelünk.

 

Amikor megtudod, hogy megcsalt a párod, akkor egy többnyire kiszámítható, előrelátható folyamaton fogsz végigmenni.

 

Nagyjából, mintha hajón utaznál, és egyik érzéstől utazol a másikig. Ennek a hajónak viszonylag állandó az útvonala, ezen halad. Egyes kikötőknél több, másoknál kevesebb időt tölt el.

A hajó visszatérhet korábbi kikötőkbe, előtörhetnek régi emlékek, de idővel már csupán előre halad. Mindenesetre menet közben tanácsos fent maradnod a fedélzeten, esetleg átszállni másik hajóra, ha más célt tűzöl ki magadnak. Ki is hagyhatsz kikötőket, átgondolhatod valamelyik kikötőben a dolgokat a „hogyan tovább”-ról. Ha a tengerbe ugrasz, akkor úsznod kell, küzdeni, ha el akarod kerülni a víz alá merülést, az elsüllyedést.

 

Az alábbi érzésekre számíthatsz, azonban ne tekintsd szigorú, merev sorrendnek. Az intenzitása is egyénfüggő, kiből mit hoz ki a hűtlenség. Előfordulhat, és jellemző is egyes állomások időnkénti újbóli felbukkanása, de kisebb intenzitással.

► Döbbenet

  • Elsőként megjelenik a tagadás, amikor nem akarod, hogy igaz legyen: „Megcsalt a párom! Ez lehetetlen.” Hihetetlennek tűnik, és elfogadhatatlan számodra, pedig ez a szomorú valóság. A sokkhatás következtében homályosan érzékeled csupán, ami körülötted folyik. Ez a kábultság megóv valamelyest a megrázkódtatás hevességétől. Fásult, érzelemmentes, látszólag nyugodt ilyenkor az ember.
     
  • Aztán ebből ráz fel időnként a harag, a düh, mely szintén természetes reakció. Levezeti heves érzelmeidet, a reményvesztettséget, a tehetetlenséget.
     
  • Hirtelen azonban elfog a rémület, a pánik, attól való félelem, hogy ez a helyzet teljesen megsemmisít. És mi is lesz veled, illetve veletek? Megbocsátható a megcsalás? Mihez kezdek az életemmel egyedül? Ha megbocsátok, újra megteszi?

A felsoroltak mind-mind természetes reakciók, ha megcsalt a párod. Nincs más választásod, mint: szabadjára engedni az érzéseidet, és elfogadni azokat.

 

► Szenvedés, összeomlás

  • Először ledöbbensz, majd kénytelen leszel szembenézni a tényekkel, valóban megtörtént. „Megcsalt a párom.” A szomorúság, a keserűség érzése önt el, és ez komoly szenvedést okoz. Azt gondolod, a fájdalom sosem enyhül majd. Szép emlékek jutnak eszedbe, és fáj az a pofon, amit most a szerelmedtől kaptál.

    Ha először kizártnak is tartod, hidd el, egyre kevésbé fog gyötörni. Adj időt magadnak, hogy fel tudd dolgozni, és higgadtabban tudj viszonyulni a tényekhez!
     
  • Nehéz a figyelmedet összpontosítani, gondolkozni, mégis folyamatosan jár az agyad. Miért tette? Hogyan tehette ezt? Miért lett hűtlen? Mit akar ezután?

    Ezek a kérdések ugyan megfogalmazódnak, viszont egyelőre hiába keresed rájuk a magyarázatot. Ne is erőltesd! Lehet, hogy fél óra múlva, már úgyis másként fogod látni, és máshogy fogod magyarázni. Majd, ha képes leszel tisztán látni.
     
  • A megcsalás garantálja az önbecsülésed csökkenését is, oda az eddig is alacsony önbizalmad. Érdektelen leszel mindenki és minden iránt, erőtlennek érzed magad, az életet is értelmetlennek találod. Mindennapi feladataidra, teendőidre se tudsz koncentrálni, nyomát sem találod korábbi hatékonyságodnak, munkaképességednek.

    Legyél magaddal kicsit elnézőbb, és érd be kisebb eredményekkel is. Tedd meg a legszükségesebbeket, és ne várj el most magadtól nagy teljesítményt. Keress inkább apró örömöket, amivel kényeztetheted magad, légy saját magad legjobb barátja!
     
  • Idővel ilyen kérdések is foglalkoztatnak majd: „Hol hibáztam, hol rontottam el? Valamit biztos rosszul csináltam. „Jellemző a bűntudat és az önvád eltúlzása is.

    Az helyes, ha a saját felelősségedet is keresed, ha megcsalt a párod, de próbálj reálisan gondolkodni! Felesleges csak saját magadat ostorozni. Időbe telik, mire megtalálod ezeknek a gondolatoknak az igazságtartalmát, és sikerül lefejteni az irreális, és túlzó rétegeket.
     
  • Hangulatod a sírós-szomorú és az üres-közömbös között változik. Sokan visszahúzódnak, kerülik a társaságot.

    Sokkal jobban teszed, és ajánlom a megcsalás felszínre kerülését követően, fordulj megértő, támogatást nyújtó társakhoz! A barátok, a család sokat segíthetnek. Azzal teszik a legtöbbet, ha meghallgatnak, beszélnek hozzád. És megakadályozzák egyedüllétedet, mikor magadba fordulva eluralkodhat rajtad az önsajnálat.
     
  • Amikor időnként elkap az indulat, a harag, valószínűleg megfordul a fejedben a bosszú is, mint kötelező, és elégtétellel kecsegtető lehetőség. Most rajtam a sor… „ Remélhetőleg ez pillanatnyi fellángolás nálad, és mielőtt megterveznéd, és megvalósítanád, addigra elmúlik eziránti vágyad.

    Próbálj intelligensen hozzáállni ehhez a kérdéshez, és lásd be, a bosszúnak nincs helye az intelligens reakciók között!

 

Ezeken a szakaszokon fogsz túlesni, mielőtt érdemben dönteni tudnál a jövőről.

 

Az élet megy tovább megcsalás után is, folytatni muszáj azt.

 

Újrakezdés

  1. Lassan megnyugszol, a megcsalás helyére más kerül gondolataid középpontjába, és tudsz a jövőre koncentrálni.
     
  2. Kész vagy újra befektetni, építeni, hatékonyan cselekedni, érdekel a jövő. Újra „egész”-nek érzed magad, erősebbnek, munkabíróbbnak.
     
  3. Itt az idő újra tervezni, újraszervezni az életedet.

 

2 rövid gyakorlati tanács, amire a testi egészséged érdekében is érdemes figyelned:

  1. Ha álmatlanság gyötör, mert ébren tart a gondolkodás, amit képtelen vagy abbahagyni – relaxálj. Már az interneten is elérhetők relaxációs zenék, de kereshetsz a sajátjaid között is olyat, ami megnyugtat.
     
  2. Előfordulhat étvágytalanság, de akár a szokásosnál többet is ehetsz a stressz hatására. – Ne tedd! Felesleges a szervezetedet is büntetned. Figyelj a táplálkozásodra!

 

A teljesség igénye nélkül soroltam fel a leggyakoribb érzelmi válaszokat, arra az esetre, ha megcsalt a párod, a férjed, a feleséged, de ha kimaradt valami, amit te nagyon fontosnak gondolsz, bátran írd le!

 

Szólj hozzá!

Címkék: életmód párkapcsolat megcsalás krízis


A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr111310230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása