Párkapcsolat szerviz

Dénes MónikaHa Neked párkapcsolati problémáid vannak és tanácstalan vagy, akkor ez a Blog segíteni fog a hatékony megoldás érdekében.
Kattints ide a személyes bemutatkozásomhoz

Blogértesítő

Iratkozz fel a blogértesítőre és azonnal letöltheted ezt a tanulmányt a megcsalásról

katt ide a tanulmány részleteiért

Név:
E-mail cím:
a feliratkozás részletei


 

Kövess Twitteren

kövess twitteren

2009.10.25. 12:55 Dénes Mónika

Tegnap én mosogattam, most te jössz. Nem beszélve a vasalásról...

Léteznek szerinted uniszex teendők, melyeket Neked és párodnak felváltva kellene elvégeznetek? Kedvesed is hasonlóan gondolkodik erről?

 

 

Manapság jelentős változások mentek végbe a női és a férfi szerepek tekintetében. Most csak azokra koncentrálnék, amelyek egy párkapcsolatban gyakori, vagy örök vita tárgyát képezik.

Mely szerepek azok, amelyeket bármelyik nem tagjaként el tud az ember végezni? A képesség, az automatikusan a hajlandóságot is jelenti? Mely szerepeket tekint szinte mindenki kizárólag az egyik vagy a másik nem sajátjának? Van-e olyan egyértelmű női vagy férfi szerep, amelyet meg is szeretnének tartani saját maguknak, és amiről nem szívesen mondanak le a nők, és a férfiak?

 

Lehet, hogy a házasságod, vagy az előző kapcsolatod azért ment tönkre, mert állandó jelleggel azon ment a vita, hogy kinek mi a feladata, és makacsul ragaszkodtatok mindketten a saját elképzeléseitekhez.

 

Tipikus példái ezeknek a veszekedéseknek a következők:

►gyereknevelés számos feladata (tisztábatétel, szülői értekezletre járás, gyerekekkel való foglalkozás…)

►autó elvitele a szervízbe

►mosogatás

►porszívózás

►vasalás

►bútorok összeszerelése

►elromlott dolgok megjavítása (ha nem nyomtat a számítógép, ha fel kell pumpálni a bicikli kerekét, vagy ha csöpög a csap…)

Nem szeretnéd még egyszer ezeket a harcokat újra megvívni az új partnerrel, de nem tudod, hogyan kerülhetnéd el. Nem tudod, mit kellene tenned, hogy ne árts a boldogságotoknak.

  1. Már a kapcsolat kezdetén fontos lenne, hogy kiderítsd a legfontosabb információkat a potenciális jelöltről, és ha eltérőek a vélemények, akkor emiatt kell szakítanod vele?
  2. Vagy neked kell engedned, csak hogy mindenáron elkerüld a konfliktust?
  3. Vagy újra meg kellene próbálnod saját akaratodat érvényesíteni, hátha most majd te nyered a csatát?

Válaszaim az előző kérdésekre a következők:

  1. Ha hamar kiderülnek szöges ellentétek a férfi-női szerepekkel kapcsolatban, emiatt kár lenne rögtön feladni, és kiadni párod útját. Ne vedd el az esélyt az egyébként ígéretesnek tűnő kapcsolattól, a boldogságot hozó párodtól, és természetesen magadtól sem. A konfliktusok adnak lehetőséget a fejlődésre, a pozitív változásra, ösztönözhetnek arra, hogy elsajátíts fontos készségeket.
     
  2. Nem jó a konfliktus elkerülése. Egy életen át nagyon sok érdekellentét és konfliktus vár rád. Nem tudod magad ettől megvédeni. Akkor meg inkább jobb, ha megtanulod kezelni a konfliktusokat, és kompromisszumokat kötni. Nem kerülhetnek mindig háttérbe a saját vágyaid, elképzeléseid.
     
  3. Hasznos az érdekérvényesítés képessége, de csak egy bizonyos határig. Ha nem vagy képes figyelembe venni mások szempontjait is, és empátia nélkül, önző módon csak te akarsz irányítani, akkor nem lesznek kielégítő kapcsolataid, és nem csak a párkapcsolatok tekintetében.

Nálatok van-e olyan szerep/feladat, amiről nehéz megegyezni, hogy kinek kellene ellátnia? Mik az érvek és az ellenérvek, amik összeütköznek ilyenkor?

 

Fel vagy már iratkozva a Blogértesítőre? Ha még nem akkor megteheted feljebb, a jobb oldalsávban lévő piros keretes részben.

 

2 komment

Címkék: egészség életmód munkamegosztás örök vita női szerepek férfi szerepek


A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr271473693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berenice 2009.10.28. 11:19:38

Üdv!

Véleményem szerint manapság már nem lehet úgy leosztani a szerepeket mint régen, amikor a férfi volt a családfenntartó, az asszony meg a háztartást vezette. Akkor egyértelmű volt, hogy amikor a férj hazajött, akkor meleg vacsora várta, és kiszolgálták. Manapság a nő is ugyanannyit dolgozik mint a párja, így a háztartási teendőket igenis meg kell oldani. Elfogadhatónak tartom, és mi is így csináljuk, hogy a főzést én vállalom, a párom az elromlott dolgok, és az autó körüli teendőket, az összes többi közös, hol az egyikünk, hol a másik. Szerintem ez a természetes, bár néha azért kialakulnak a viták valóban, hogy most kinek a sora jön a mosogatásban :). Azért persze az elején nem volt ez ennyire egyszerű, voltak konfliktusok,de szépen megbeszéltük, és azóta ok. Ismerek olyan házaspárt, ahol a felek nemcsak, hogy mindketten dolgoznak, de ugyanazt is, és amikor hazaérkeznek a férfi elkezd a gépen játszani, vagy tévézni, a nő meg kezd a második műszakot, még az ételt is odaviszi párja elé. Szerintem ez már egy nagyon sarkos példa, de valahogy érdekes módon ez a kapcsolat is működik, a nőnek ez megfelel, hisz otthon is ezt látta, tanulta.

Dénes Mónika 2009.10.28. 20:12:00

@berenice: Így van, az a lényeg, hogy kettőjüknek megfeleljen az adott felállás. Lehet, hogy a nő szívesen végzi a család körüli teendőket, örömmel gondoskodik szeretteiről, viszont a férfi lehet, hogy úgy viszonozza ezt, ami a nőnek teljesen kielégítő.
Az ilyen szereposztással elégedett nő számára a hálás, jóllakott, vasalt ruhában csinos és elegáns férj látványa minden fáradságot megér.

Elengedhetetlen a kommunikáció, és az alkalmazkodás, hogy kiderüljön a két fél elképzelése, majd pedig azt össze is tudják hangolni.
süti beállítások módosítása