Párkapcsolat szerviz

Dénes MónikaHa Neked párkapcsolati problémáid vannak és tanácstalan vagy, akkor ez a Blog segíteni fog a hatékony megoldás érdekében.
Kattints ide a személyes bemutatkozásomhoz

Blogértesítő

Iratkozz fel a blogértesítőre és azonnal letöltheted ezt a tanulmányt a megcsalásról

katt ide a tanulmány részleteiért

Név:
E-mail cím:
a feliratkozás részletei


 

Kövess Twitteren

kövess twitteren

2009.09.12. 10:48 Dénes Mónika

Újra és újra a főnök szerepre törekszel a kapcsolataidban?

Mire kell figyelned, hogy a jelenlegi kapcsolatod túlélje az uralkodási vágyad?

 

 

Vannak párok, akik képesek éveken keresztül azon vitázni, miért kell a rokonokat olyan gyakran meglátogatni, vagy miért nem lehet gyakrabban meghívni a barátokat vacsorára. Aztán sokáig tarthat megegyezésre jutni abban a kérdésben is, hogy hétvégén kinek milyen feladata van, és azt mikor kezdje, milyen sorrendben végezze. Vitához vezethet, ha pl. a férj megígér valamit, de először meglátogatja egyik barátját, és aztán ott ragadva persze nem marad már rá ideje, vagy kedve.

A férfit a nő túlzott kíváncsisága, pletykálkodása a barátnőkkel zavarhatja. Nem egyszerű a komolyabb anyagi döntéseket sem meghozni együtt. Amire az egyikőjük szívesen áldoz akár nagyobb összeget is, azt lehet, hogy párja teljesen felesleges pénzkidobásnak gondolja, és persze biztosan vannak példák ennek ellenkezőjére is.

 

Léteznek gyakori és tipikus hibák, melyek az új kapcsolatodban is komoly károkat okozhatnak, szinte ugyanúgy, mint a volt házasságodban.

 

A KONTROLL, AZ ELLENŐRZÉS lehet az egyik ilyen nagyobb csoport. 3 jellemzőt emelnék ki, amit érdemes kiiktatni, ha felfedezitek a kapcsolatotokban.

1. Irányítani akarás
Valamelyikőtök szinte gyerekként, vagy legalább éretlenebbként, nem egyenrangú félként kezeli a másikat. Emiatt parancsoló stílusban, utasításokkal, a feladatok kijelölésével, számonkéréssel történik az akarat érvényesítése. Még rosszabb, ha mindketten a főnök szerepére vágytok, hiszen a beosztott szerepet mindketten el fogjátok utasítani.

2. Döntéshozatal egyedül
Az előzőhöz nagyon hasonló, gyakorlatilag a közös döntések meghozatalának hiányáról van szó. Egyikőtök meghozza a döntést, és csupán közli a másikkal, vagy sok esetben még a tájékoztatás is elmarad. Előfordulhat, hogy már a célok meghatározásánál is csak a dominánsabb fél akarata érvényesül.

Van, aki rábízza magát teljesen a párjára, és nem bánja, ha nem az övé a döntés felelőssége, de hosszú távon ez odáig fajulhat, hogy az embernek már saját véleménye sem lesz, vagy ha van is, nem osztja meg párjával, majd idővel már senkivel sem. Viszont jobb esetben mindketten részt szeretnének a közös döntésekben vállalni, ezért a mellőzésnek ezen a téren nem lesz pozitív fogadtatása.

3. Megváltoztatni akarás
Először érkezik a kritika, annak kiemelése, hogy bizonyos dolgai, jellemzői miért nem jók a másiknak. Majd ezt követi az, hogy: „…én viszont, tudom, mi a helyes, csak hallgass rám, és alkalmazd az én szabályaimat, élj ezek szerint…!” Mire irányulhat a megváltoztatási szándék:

tulajdonságok (pazarló vagy spórolós; rugalmas, vagy túl merev, megfontolt, szervezett, vagy hirtelen, szétszórt…)

életforma, életstílus (ki hánykor kel fel; aktív pihenés, vagy passzív; társasági élet kedvelése, vagy otthonülő típus)

szokások, hobbi (ki hogyan mosogat, fogkrémes tubus kupakjának visszacsavarása, hétvégenkénti állandó barkácsolás feleslegesnek tartása)

ünnepi szertartások (karácsonyi menü, rokonlátogatás, kinek veszünk ajándékot…)

Ha erőltetni próbálod párod megváltozását, átformálódását, akkor az csak erősebb ellenállást fog kiváltani. Ha valaki folyton csak kritikával találja magát szembe, akkor egyrészt nem fogja jól érezni magát, másrészt falakat épít maga köré, és még jobban védelmezni fogja a „lecserélendő” jellemzőit. Válaszként ő is támadásba lendülhet, és keresheti benned szándékosan a negatívumokat, gyengeségeket.

 

Legyen mindkettőtök célja a saját és a másik boldogságának elérése, megteremtése, és mindennek közös megélése. Ez egy erős kapocs lesz, ami összetartozásotokat is kifejezi.

 

4 pontban a teendőid, ha te is túlzásokba estél a kontroll, a helyzet ellenőrzését tekintve:

  1. Meg kell tanulnod elfogadni a partnered, mint egy önálló és egyenrangú személyiséget, akinek saját vágyai, elképzelései vannak.
  2. Ha sikerült elfogadni, és nem akarod a saját elképzeléseid szerint megváltoztatni, irányítani, akkor próbálj meg arra koncentrálni, hogy hogyan tudnál örömöt szerezni neki, hogyan tudnád kifejezni a szerelmedet.
  3. Hangsúlyozd az erősségeit, keresd meg benne a pozitívumokat, és örülj annak!
  4. Mindkettőtök szempontjainak figyelembe vételével hozzatok közös döntéseket!

 

Hidd el, ha a párod azt kapja, amit szeretne, és érezni fogja az elfogadást, az ő nézőpontjainak figyelembevételét is, akkor meglesz benne a késztetés, hogy folyamatosan arra törekedjen, hogy Neked hasonló szeretetet és odafigyelést adjon.

 

Ezzel pedig beindíthatjátok a kölcsönös adok-kapok körét, ami mindkettőtök megelégedésére fog szolgálni.

Sokszor nem is tudatosul, mennyire túlzásokba tud esni az ember, és milyen szabályokat szeretne ráerőltetni párjára. Ha szándékosan végiggondolod azonban, és találsz ilyet, valószínűleg beismered azt is, hogy sokat vársz el párodtól. Megosztod a többi olvasóval?

 

Fel vagy már iratkozva a Blogértesítőre? Ha még nem akkor megteheted feljebb, a jobb oldalsávban lévő piros keretes részben.

 

6 komment

Címkék: egészség életmód párkapcsolat válás után megismétlődő problémák egyenrangúság


A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr171376773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

argo14 2009.09.17. 22:29:35

Megfordult a világ. A nők először csak egyenrangúságot akartak, most viszont már irányítani, uralkodni akarnak. Felnőtt emberként mindenkinek el kell tudni dönteni, hogy akar-e változni a párkapcsolata érdekében. Nincs ehhez szüksége kioktatásra.

Tuba66 2009.09.19. 17:11:39

@argo14: Kedves Argo14!
A nők mindig irányítottak!Minden híres férfi mellett ott volt egy nő!

Dénes Mónika 2009.09.23. 13:49:29

@Tuba66: És az, hogy ott volt egy nő minden híres férfi mellett, az azt jelenti, hogy ők irányítottak is egyben? Biztos, hogy a saját akaratuk érvényesült?

Ha eddig is ők irányíthattak úgymond a háttérből, akkor vajon ez miért lett kevés napjaink női számára?

zuzka 2009.09.26. 21:07:03

Hát ez nem is olyan egyszerű , sokszor én irányitok, de nem könnyű, sőt sokszor már terhes a dolog, de egyszerűen már alapból mondom, teszem, amit nem kellene, utána átgondolom, hogy már megint nem jól fogalmaztam, nem jól csináltam vmit. Sokszor megálljt kell parancsolnom magamnak, hogy a családban nem mindent nekem kell megoldanom és elintéznem, hiszen négyen vagyunk.
Remélem idővel, kipróbálva a fenti pontokat javulni fog a helyzet!

Dénes Mónika 2009.10.13. 06:36:28

@zuzka: Ha teljesen átveszed az irányítást, akkor idővel már lehet, hogy nem is törekszik a párod arra, hogy valamiért ő vállalja a felelősséget. Miért tenné, ha nem muszáj, kényelmesebb a háttérben maradni.
Engedd át neki bizonyos területeken az irányítást, hogy némi tehertől megszabadulhass.

argo14 2009.10.23. 22:06:12

@Tuba66: Szia! Ezzel úgy vagyok,hogy nem a nőktől lettek híresek.
süti beállítások módosítása