Párkapcsolat szerviz

Dénes MónikaHa Neked párkapcsolati problémáid vannak és tanácstalan vagy, akkor ez a Blog segíteni fog a hatékony megoldás érdekében.
Kattints ide a személyes bemutatkozásomhoz

Blogértesítő

Iratkozz fel a blogértesítőre és azonnal letöltheted ezt a tanulmányt a megcsalásról

katt ide a tanulmány részleteiért

Név:
E-mail cím:
a feliratkozás részletei


 

Kövess Twitteren

kövess twitteren

2009.09.22. 22:19 Dénes Mónika

Hány tagú tulajdonképpen a párkapcsolatod? A párod, Te, az anyukája...

Ha a szülők szerves részei a kapcsolatotoknak és gyakran élnek a be(le)szólás szabadságával, akkor használd a 7 lépéses rendteremtő útmutatót.

 

 

Most a napokban, amikor egy vírus áldozata lettem, akkor jutott eszembe egy problémaforrás, ami okozhat feszültségeket a válás utáni párkapcsolatban is. Szükségem volt valakire, hogy kisfiamat ellássa, mert én nem voltam éppen a helyzet magaslatán. És ilyenkor ugye számításba jönnek a nagyszülők, mint komoly segítség. Persze ez a lehetőség, csak akkor kihasználható, ha elérhető közelségben vannak a szüleink.

Sokszor jól jön, ha már felnőttként, és új családot alapítva, de még ugyanúgy szüleink gyermekeként hozzájuk fordulhatunk, és számíthatunk a támogatásukra. Számos előnnyel jár, ha közel, vagy akár egy fedél alatt lakik a két generáció. De az éremnek két oldala van.

Gyakorlatilag ugyanez a helyzet sajnos hátrányokat is hordoz magában. A pár bármelyik tagjának szülei lehetnek akkora befolyással a párkapcsolatra, hogy igazából nem tudják a saját életüket élni.

 

Különböző fokozatai léteznek ezeknek a negatív szülői hatásoknak, nézzünk néhányat:

►Előfordulhat, hogy csak szeretnének beleszólni, és megmondani, mit, hogyan kell, és illik, de a pár ellenáll, és érvényesítik a saját akaratukat. Az még a jobbik eset, ha egységet képeznek, ugyanazt az álláspontot képviselik. Azonban lehet, hogy mindezt csak hosszas viták árán érik el.

►Konfliktusokat okozhat, ha valamelyiküket még mindig a szülei irányítanak, és az ő álláspontjukat átvéve azt próbálja meg ráerőltetni társára, aki viszont ellentétes álláspontot képvisel. Ez az erőltetés történhet burkoltan is, de akár egészen nyíltan felvállalva is.

►Természetesen, ha egy házban laknak a szülők és a „gyerekek” is, akkor több alkalom és lehetőség nyílik arra, hogy ez a közelség eredményezzen összeütközéseket. Vannak olyan szülők is, akik nem engedték felnőni a kicsi kis gyermeküket, és továbbra is joguknak érzik, hogy betekintésük, beleszólásuk legyen az eseményekbe.

►Aztán van, amikor csak a gyerekük választottja ellen történnek nyílt, vagy burkolt támadások. Ilyenkor is nagyon rossz, ha egyedül marad az ember, mert párja nem áll ki mellette.

►Bejelentkezés nélkül is meglephetnek felborítva eredeti terveinket, vagy csak kedves mosollyal hozva egy kis finomságot, ami fiacskája kedvence, és amilyet ugye, csak „anyuci” tud csinálni.

Ez csak néhány példa, de számtalan formában és fokozatban képesek hatással lenni rád, és kapcsolatodra is szüleid, ha engeded. A volt házasságodban is okozott ez felesleges feszültségeket? Esetleg ilyenek, vagy hasonlók miatt romlott meg a kapcsolat?

 

A saját felelősséged is, hogy megteremtsd azokat a határokat, amiket tiszteletben kell tartaniuk, és amely határokon belül csak a párodnak van hozzászólási, döntési joga.

 

7 pontban összefoglaltam, hogy mit tegyél, amennyiben Te is azt érzed, hogy időnként átlépnek a szülők bizonyos képzeletbeli, de fontos határokat:

  1. Ezeket a határokat mindenféle helyzetre vonatkozóan ki kell alakítanod, akár a fizikai határok tekintetében pl. együttélés esetén, akár az irányítás, befolyásolás, a kommunikáció területén.
     
  2. A szülők értésére kell adni, hogy te már egy másik családhoz tartozol, és bár mindig is a gyerekük maradsz, de felnőttél, és szeretnéd/szeretnétek a saját életedet/életeteket élni.

  3. Fel kell nyitni a szemüket, és esetleg példákkal alátámasztva ráébreszteni őket arra, hogy időnként túlzásokba esnek. El kell érned, hogy a ti szemszögetekből is nézzék, lássák, és vizsgálják meg a dolgokat.
     
  4. Udvariasan, tisztelettudóan, de határozottan közölni kell, hogy mit kérnétek tőlük, hogy tartsanak tiszteletben. Konkrétumokat kell megfogalmaznod, hogy világos, és egyértelmű legyen a kérésetek, és hogy elkerüld a félreértéseket.
     
  5. Lehet, hogy egyszerre csak egy problémát lehet, vagy érdemes tisztázni, és akkor, amikor éppen felmerül. Aztán legközelebb, ha megint adódik valami, akkor érdemes frissen azt is átbeszélni. Ezt saját magad, és szüleid vagy párod szüleinek, illetve a helyzet ismeretében kell úgy igazítani, hogy minél jobb eredménnyel zárhassátok a „tárgyalást”.
     
  6. Ha viszont, már felgyülemlett néhány rendezetlen konfliktus, akkor ajánlott hosszabb időt rászánni, és egyszerre rendezni ezeket. Ha sokáig gyűjtitek ugyanis az emiatti feszültségeket, akkor az senkinek sem jó, és előbb-utóbb úgyis ki fog robbanni, csak lehet, hogy nem a legjobb időben, váratlanul vagy nem a megfelelő személy ellen.
     
  7. Ha végül cserébe felajánljátok, hogy érdekel az őszinte véleményük és a jó tanácsokat is szívesen veszitek, - ha azt nem akarják mindenképpen rátok erőltetni, és számon kérni, - akkor jó hangulatban végződhet a beszélgetés.

 

Neked milyen tapasztalataid vannak ezen a téren? Szükséges volt már egy őszinte beszélgetés a szülőkkel? És, hogyan sikerült?

 

Fel vagy már iratkozva a Blogértesítőre? Ha még nem akkor megteheted feljebb, a jobb oldalsávban lévő piros keretes részben.

 

2 komment

Címkék: egészség életmód párkapcsolat szülők befolyása határok tisztelete


A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr911400647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

argo14 2009.10.23. 22:21:28

Szerintem nem egészséges a túlzott szűlői közelség,hisz két különböző családról van szó. A szülőnek és a gyereknek is be kellene látnia,hogy generációs különbségekből számos feszűltség fakad.Ezt pedig a közelség jelentősen megsokszorozza.

76Péter 2011.01.15. 21:05:41

A mi házasságunkat és később kapcsolatunkat is a szülői befolyás tette tönkre.Ezt viszont nem lehet teljes egészében a szülő(k) rovására írni. A párodnak észre kell vennie,hogy a szülői közelség problémát is okozhat. Ha nem veszi észre,sok-sok beszélgetéssel rá kell vezetni.Ez igen nehéz feladat,mert ugye ha nem veszi észre,azt jelenti,hogy ő így jól érzi magát.A Te észrevételed bármennyire is finoman közlöd,sértő lehet a számára.Ez újabb vitát szül,ami által méginkább a szülő felé fordulhat,ellened.A megoldást abban látom igazán,hogy ezt a problémát hárman,egy szakember jelenlétében kellene megbeszélni,ahol mindenki szembesül saját hozzáállásával.Ha ott megértik és látják a problémát,onnantól csak és kizárólag az egyén elhatározásán múlik a tényleges siker.Ha a párod és szülője(szülei) közül legalább az egyik fél változtat,az többnyire elegendő a sikerhez.Bár nyilvánvalóan az ideális az,ha minkét "tábor" megteszi a lépést.Fontos tudni,hogy minél tovább halogatják a döntést,annál fájdalmasabb,és annál több áldozattal jár.Érdemes tehát már a kapcsolat elején -vagy amint ennek halvány gyanúja felmerül-rendbe tenni ezt a dolgot. Én(mi) sajnos ezt nem tettük meg,így a házasságunk tönkrement.
süti beállítások módosítása