Párkapcsolat szerviz

Dénes MónikaHa Neked párkapcsolati problémáid vannak és tanácstalan vagy, akkor ez a Blog segíteni fog a hatékony megoldás érdekében.
Kattints ide a személyes bemutatkozásomhoz

Blogértesítő

Iratkozz fel a blogértesítőre és azonnal letöltheted ezt a tanulmányt a megcsalásról

katt ide a tanulmány részleteiért

Név:
E-mail cím:
a feliratkozás részletei


 

Kövess Twitteren

kövess twitteren

2009.07.09. 10:01 Dénes Mónika

Féltékeny a párod? Tedd a következőket…

Téged is rettentően zavar és idegesít, hogy vajon most MIRE féltékeny már megint a párod? Te is sokszor elgondolkodtál már azon, hogy ha így megy tovább akkor mindennek vége?

 

Volt anno egy munkatársnőm, aki folyton arról panaszkodott, hogy mennyire féltékeny a párja. Nem adott rá okot és ragaszkodását is kimutatta, de a kedvese mégis egyre elviselhetetlenebbé vált. Idővel már fodrászhoz, vagy boltba se szívesen engedte el kíséret nélkül. Szóvá tette, ha szüleit egyedül látogatta meg, míg ő fontos munkája miatt bizony elég elfoglalt volt. Munkatársnőm azt kezdte érezni, hogy e túlzott elvárásoknak nem tud, és nem is akar eleget tenni. „Elvárná, hogy otthon üljek, és őt várjam, amíg hazaér, csak ki ne menjek az utcára az ő felügyelete nélkül.” Ők nem tudták ezt megfelelően kezelni, hamarosan szakítottak, pedig nem volt harmadik fél.

Van erre megoldás? Meg lehet beszélni ezt, és el lehet érni változást, vagy marad a sok mindenre érvényes: „vagy megszokod, vagy megszöksz” felállás?

Természetesen nem kell megszokni, de még emiatt felrúgni sem egy kapcsolatot.

Egy stabil kapcsolatban nagyfokú kölcsönös bizalomnak kell kialakulnia,

és az együttlétek légkörének meg kell győzni arról a partnereket, hogy annyira egymáshoz tartoznak, hogy nem kell félteniük egymást. Elengedhetetlen az érzelmek őszinte kifejezése, a kapcsolat ápolása.

6 egyszerű lépés, amit megtehetsz annak érdekében, hogy ne legyen többé féltékeny a párod:

  1. Éreznie kell a hétköznapokon is, hogy fontos a számodra, van helye neki is az életedben.
    Ha nem érzi, hogy szeretsz vele lenni, beszélgetni, akkor hiányérzete lesz. Keresni fogja a magyarázatot. Ha minden más előrébb való lesz nála, elhanyagolod a munka, barátok, önálló programok miatt, akkor ne csodálkozz, ha felmerül benne: van-e egy 3. személy is? Nem kell lemondanod eddigi életed fontos elfoglaltságairól, de figyelj a helyes arányokra! Jó szervezésre, időbeosztásra lesz szükséged. Nem elég egymás mellett élni, együtt, közös elfoglaltságokkal kell közös élményekre szert tenni.
  2. Milyen napod volt ma?
    Oszd meg vele örömeidet, problémáidat, melyeknél nem lehet jelen. Ha őszintén beavatod élményeidbe, akkor bízni fog benned.
  3. Hogyan mondjam el neked… Szeretlek!
    Úgy kell kifejezned szeretetedet, hogy abból ő is érezze, akkor nem lesznek kétségei. Alaposan meg kell ismerned őt, hogy tudd, mivel szerezhetsz örömet, vagy okozol bánatot, ha nem figyelsz valamire. Fordulj őszinte érdeklődéssel párod felé! Kérdezd, majd hallgasd meg érzéseit, vágyait, de csak, ha van időd a választ is meghallgatni. Jól jegyezd meg, amit hallasz, hisz ez a kulcs párod boldogságához. Lehet, hogy hallani szereti: „szeretlek”, lehet, hogy egy ajándéknak örül, vagy egy közös programmal tudod bizonyítani ragaszkodásodat, amikor sok időt töltötök együtt. Meg kell tudnod Róla, hogy mire vágyik.
  4. Félreértésekre adhat okot, ha nem beszélsz negatív érzéseidről, némán tűrsz, viszont látja rajtad, hogy valami nyomaszt vagy duzzogsz.
    A problémádat hozd a tudomására, hogy változtatni tudjon. Ne várd, hogy párod találja ki, mit szeretnél. A nézeteltérés elkerülhetetlen egy kapcsolatban, a vita, - empátiával vegyítve az első lépés a megoldás felé. Ha biztosítod kompromisszumkészségedről, akkor tudni fogja, hogy célod ennek a kapcsolatnak a működőképessé tétele, és eszed ágában sincs más után nézni, ha nehézségek merülnek fel. Ha pedig negatív érzéseidnek nem is ő az oka, akkor jobb, ha tudja, mielőtt magát kezdi ostorozni, egyre jobban elbizonytalanodva.
  5. Hosszútávon elviselhetetlen az olyan együttlét, melyben önálló gondolata, véleménye, döntési lehetősége, szabadsága csak az egyik félnek van, ill. eltúlzott mértékben csak ő kap.
    Ha párod elnyomva, alárendeltnek érzi magát, akkor alacsony lesz önértékelése, és előbb-utóbb elhiteti magával, hogy nem érdemel meg téged, le fogod cserélni. Ha hosszú távon tervezel vele, akkor közös érdek az egyensúly helyreállítása, olyan együttlét megteremtése, amiben a testi, lelki, szellemi szükségletei mindkét félnek kielégülnek. Időnként tedd fel magadnak a kérdést, és gondold végig alaposan, érvényesül-e nálatok az egyensúly? Mit tudsz te is adni azért, hogy ezt elérhessétek?
  6. Az önbizalom saját sikerekből táplálkozik, vagy mások visszajelzéseiből.
    A visszajelzések vonatkozhatnak párod külső, belső jellemzőire, tetteire. Értékeld őt nyíltan, hogy segítsd önbizalma helyreállításában! A dícséretek, bókok nem kerülnek pénzbe, viszont nagyon hálás lesz érte. Ha önértékelése rendben lesz, meg fog nyugodni, hogy nincs okod jobbat keresni, hisz ő számodra igazi érték. Köszönd meg, ha tesz érted valamit, dícsérd meg gyakran. Biztos találsz benne olyan dolgokat, amiknek örülsz, csak nem hangoztatod, mert már természetesnek érzed. A kedvesség, figyelmesség, szereteted, megbecsülésed kifejezése szükséges a kapcsolat életben tartásához, ne feledkezz meg róla. Ha számodra nem csak a megszerzés a cél, hanem a megtartás is, akkor rajta: a kapcsolatért minden nap meg kell dolgozni!

A fenti tényezők kiegyensúlyozottá, és boldogságot nyújtóvá tehetik a Ti kapcsolatotokat is annyira, hogy ennek biztonsága a féltékenység és a hűtlenség ellen is védettséget nyújt.

Változatosság, kíváncsiság iránti igényeitek a kapcsolaton belül ki lesznek elégítve, és azt is érezni fogjátok, hogy mindkettőtök számára jó az adott társ, és a kapcsolat, amiért mindketten felelősséget vállaltok. Tudjátok, hogy ha valami hiányzik, akkor azt közlitek a másikkal, és találtok rá együtt megoldást. Mi oka lehetne egy ilyen kapcsolatban bármelyik félnek a hűtlenségre, ki tenné ezt kockára? Hisz annyi energiát fektet bele nap, mint nap. Kinek jut eszébe egy ilyen kapcsolatban féltékenykedni

 

Fel vagy már iratkozva a Blogértesítőre? Ha még nem akkor megteheted feljebb, a jobb oldalsávban lévő piros keretes részben.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: egészség szerelem párkapcsolat probléma féltékenység


A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr251235828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.linkmegoszto.com 2009.07.11. 13:59:11

Féltékeny a párod? Tedd a következőket…Téged is rettentően zavar és idegesít, hogy vajon most MIRE féltékeny már megint a párod? Te is sokszor elgondolkodtál már azon, hogy ha így megy tovább akkor mindennek vége?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása